annjoh

Här händer det viktiga saker minsann... Ajjemän.

a hard days work?

Publicerad 2008-12-31 17:55:03 i Allmänt,

Sitter på jobbet för tillfället, och har precis gått igenom en stor chokladask, dock utan att hitta nåt som var särskilt tilltalande. Men var finns egentligen människorna som tycker om alla likörpraliner? Det måste ju finnas några få, eftersom de fortfarande tillverkas, men nästan alltid är det den där körsbärspralinen i mitten som är kvar...
För varje gång jag ska jobba blir det tydligare att jag inte vill jobba här en sommar till om det går att undvika. Tålamodet är inte alls det samma som för någon sommar sedan. Dock behövs ju alltid pengar, trist nog, Det ultimata hade varit om det klirrade till i kassan med jämna mellanrum, helt utan att man behövde gå till ett jobb man inte trivs på längre. Jag lär få vänta...

Så här på nyårsafton hade man ju kunnat göra nån slags summering över året... Kökort, spanienutbyte, student, korrö, jobb, flytt till östersund. Det är väl det viktigaste jag kommer på nu (jag har säkert glömt något jätteviktigt... jaja).

Ikväll efter jobbet förbarmar sig Marias familj över mig, och låter mig vänta in tolvslaget tillsammans med dem. Även om jag med största sannolikhet hade överlevt att vara ensam så är det ju alltid(nästan i alla fall)  trevligare med sällskap.

Gott nytt år på dig!

ensam hemma

Publicerad 2008-12-30 20:55:00 i Allmänt,

Det verkar som att det finns en del saker som man aldrig lär sig; de raderas liksom ut ur minnet från gång till gång. Idag har jag varit ensam hemma, och lite busigt nog har jag bara ätit smörgåsar och lite müsli (ja, ett äpple också, det är ju viktigt med c-vitamin...). Egentligen beror det nog inte så mycket på busighet, utan snarare lathet, samt att jag aldrig varit tillräckligt hungrig för att laga ordentlig mat. Jag ska dock skärpa mig i morgon.
Meen, för att knyta an till inledningen... Hur kommer det sig att jag glömmer bort att min mage inte tycker om att bara äta ostmackor? Det är ju inte första gången jag alldeles för sent upptäcker att jag får ont i magen och blir uppsvälld. Hur många gånger krävs det att man upprepar nånting innan hjärnan reagerar och säger till i förväg?
(Jag chansar på att nästa gång jag har en äsch-jag-tar-en-macka-dag blir nån gång på en helg efter jullovet...


Min lathet idag har påverkat mig även på så sätt att jag inte satt i linserna. Fördelen med det är att jag inte behöver ta ut dem innan jag går och lägger mig. Det gäller att ha en positiv inställning.

musik!

Publicerad 2008-12-30 14:57:59 i Allmänt,

Idag hade jag (efter frukost hos lisa kl 12...) tänkt söka lyckan på musikskolan för att se om det fanns någon där som vilje hjälpa mig med min fiol. Innan jag traskade fick jag dock för mig att försöka själv (om än väldigt försiktigt) en gång till, och tro det eller ej, men fiolen bråkade inte alls! Jag kunde stämma upp min E-sträng utan problem eller läskiga knakningar! Lycka! Fiolen, välkommen tillbaka!

Jag har också försökt tämja Hannas klarinett en stund. Jag vet att jag har sagt det förut, men blåsinstrument är så konstiga! Plöstligt försvinner tonen, trots att jag står där och blåser och flåsar för allt vad jag är värd! Fattar inte hur barn förväntas kunna spela... Skitsvårt ju! Och notuppteckningen gör ju inte saken bätte heller... Enligt min lärare Jens (som borde veta vad han pratar om eftersom han är saxofonist) så är det tradition att man noterar en ton upp... Det som låter som F när man spelar(inga klaffar/knappar täckta) är alltså ett G när man läser noter... helt värdelöst! Det är ju som att lära sig läsa, men att A egentligen är B osv. Varför har man en sådan korkad tradition! efu ös kv cbsb f-swjssbme! (det här är en liten rebus, men Ö-et ställde till det...)

Nu ska jag städa lite (hur lyckas jag stöka ner så mycket på så kort tid?!) och sedan försöka ragga upp nån som vill låna ut en bil och en cykel till mig.

hemmavid

Publicerad 2008-12-30 00:26:27 i Allmänt,

Jag befinner mig nu på småländsk mark, efter en omväg via hufvudstaden från Umeå. Mycket bussåkande har jag hunnit med, senast idag alltså. Vi blev lite försende pga en olycka på e4:an, men vår busschaufför hade blivit förvarnad, så vi åkte på nån mindre väg och körde förbi olycksplatsen och de långa bilköerna. Folk i bussen verkade väldigt tacksamma över denna alternativa väg, för då slapp vi ju sitta och vänta i de kilomterlånga köerna. Jag är väldigt tacksam över att det inte var jag eller någon jag kände (egoistiskt...) som satt i olycksbilen.

Det känns lite konstigt att komma hem. För att citera Maria, så vet man inte riktigt var man hör hemma. Mitt rum är dysfunktionellt utan min väckarklocka/cd-spelare och muggen med pennor. Jag har ingen cykel här. Mitt rum är alldeles för välstädat (dock lyckades jag med viss hjälp få köket att se ut som ett bombnedslag inom några minuter).
Förvirring uppstod när jag skulle borsta tänderna eftersom jag inte visste vilken tandborste som var min. Jag tog den som såg minst använd ut, det borde rimligtvis vara min.
Det ska bli jättekul att träffa alla kompisar, men det gör sig påmint hela tiden; jag saknar östersund!


 Nu har jag haft ofrivillig paus från min fiol i nästan två veckor, och det börjar klia rejält i fingrarna! Jag vill spela nu!

jul(o)stämning

Publicerad 2008-12-24 19:14:20 i Allmänt,

Julafton började med att min E-sträng inte vill sammarbeta. Varför kunde jag inte nöja mig med att det var ostämt, men i alla fall lika mycket ostämt? Nu kan jag ju inte ens spela på fioleländet. God jul, verkligen...
Jag blir allt mer säker på att min fiol har en osund inverkan på mitt humör... Jag borde kanske inte bry mig så mycket. Och kanske inse att fiolen inte har tankar eller känslor...

Huvudvärk nr 2 beror på SJ. VARFÖR annonserar man ut en resa som inte finns? Som SJ-prio hade jag kunnat åka till Östersund från Hestra för 50 kronor. Jatack. "Biljettypen är slutsåld". Ja, men TA BORT DEN DÅ!!
Efter lite stånk och stön över att behöva boka en nattågsbiljett a la 530 (det är ganska mycket mer än 50...) istället, försökte jag gå vidare på SJ:s hemsida. "Tillfälligt fel". GAH! Jag tror att jag cyklar tillbaka istället! Om det inte vore för att min cykel står nere i förrådet på internatet. Pust. God jul, verkligen...

Julafton firas utanför stan, i Varmvattnet (byn har fått namnet efter en sjö, som motsägelsefullt nog är frusen...). Alldeles för många skumtomtar trängs i magen, men jag känner på  mig att det ändå kommer att bli åtminstone en till.

Midnattsmässa i stan senare. Förhoppningsvis ett lugnt avslut på denna julafton då jag hunnit vara sur flera gånger om (jag känner mig så tonåringsaktig...)


Nu kom tomten. En gång till.

dan före dan

Publicerad 2008-12-23 18:13:22 i Allmänt,

Jag uppehåller mig för tillfället strax utanför Umeå (ingenmanslandet Lantvallsfjärden) för att fira jul med min moder med man och deras del av släkten (som dock inte är min släkt, i alla fall inte om man ska vara biologiskt petig).
Igår verkade min musikaliska sida stå på stand-by, och både fiolen och klarinetten(det är väl ganska förståeligt iofs) bestämde sig för att motarbeta mig. Jag surade.

Idag plockade jag fram min kreativa sida (jag har inte ens rört fiolen eller blåsinstrumentet, man vill ju inte bli besviken två dagar i rad...), och bakade pepparkakor som jag sedan dekorerade med kristyr och sockersilverkulor. En stunds stickning avverkades också. Jag känner mig så pysslig.

Imorgon är det julafton, men min julkänsla som jag hade för några veckor sedan (när Ås fortfarande såg ut som ett vykort) tycks ha gått och gömt sig. Den hinner kanske infinna sig igen till imorgon, annars får jag väl försöka överleva i alla fall.

Vi ses!

tomt

Publicerad 2008-12-21 18:56:39 i Allmänt,

Det är en lite märklig känsla att vara en av de sista kvar på internatet. Det brukar vara liv och rörelse i stort sett hela tiden, och plötsligt är det lugnt och tyst. I och för sig har det sin charm också, men det blir så stora kontraster. Tjugo personer, puts väck.

Jag och Hanna håller som bäst på att julstäda våra rum. Jag vet inte hur det var hos henne, men mitt golv behävde verkligen städas. Tur att jag inte är dammallergiker... Nu luktar det i alla fall gott av grönsåpa.
Vi förbarmade oss också över köket, torkade av golvet och diskade undan allt som folk vänligt nog lämnat kvar på diskbänken. En snabb rekognoseringsrunda i kylskåpen fick oss att fundera på hur folk (inte) tänker. Öppnade mjölk- och filpaket, en smörgås med ost som inte var förpackad på nåt sätt... De kommer att få trevliga överraskningar när de kommer tillbaka.
(Vi skojade om att dra ur sladden till frysen, men eftersom vi själva har frysfack där lät vi bli... Snällt av oss.)

Nu ska vi hasta iväg till skolans "gym" för en sista omgång innan vi styr kosan mot Ö-vik (jag får vänligt nog åka med Hanna och hennes mamma istället för att åka tråkbuss till Umeå. Snällt.)

bäst före..?

Publicerad 2008-12-18 17:37:06 i Allmänt,

Ett långt jullov kräver viss planering... Vad klarar sig i kylskåpet tills man kommer tillbaka?
Sylten är väl inget problem, och morötterna hade jag ändå inte ätit upp. Jordnötssmöret får också stå, även om jag säkert överskrider "bör konsumeras inom tre månader efter öppning"-gränsen.
Det är lite kinkigare med osten. Kommer jag att mötas av ett grönluddigt monster om jag låter den vara kvar, eller måste jag ta den med mig?
Det påbörjade jästpaketet får forsätta sitt liv i Umeå, förutsatt att det överlever resan från Östersund via Örnsköldsvik, kanske i ny form som knäckebröd.
All frukt som jag plockade på mig från helgkursen har jag inte hunnit äta upp, och risken finns att den inte är så glad om en månad...
Hittade en bortglömd pestoburk i ett hörn i kylskåpet. Den var ljusgrön. Pesto ska vara mörkgrön...

Hur ska man veta vad för/hur mycket kläder man ska ta med sig? Kommer det plötsligt att bli smällkallt så att jag behöver min vinterjacka, eller räcker det med höstjackan som jag klarat mig med i stort sett hela tiden fram tills nu? Om jag tar med mig två tjockare tröjor, så har jag väl nån hemma också... Måste ju tänka på hur mycket plats jag har i väskan också... Ska få plats med datorn, klarinetten, två par skor och kartongen med mammas julklapp. Bland annat...

Det är mycket en ska tänka på. Det här blev fullkomligt ointressant. Ursäkta. (Tänka sig att du höll ut hela vägen hit! Duktigt!)

vinterpromenad

Publicerad 2008-12-18 14:19:33 i Allmänt,

Nu är det jullov minsann. Dock känner jag inte alls för att åka härifrån. Sedan höstlovet är inte Hemma normen på samma sätt längre. Och att jag inte har träffat mamma sedan dess känns inte heller som något problem. Det är nog positivt. Det kan ju vara dags att bryta sig loss lite... Jag har också börjat titta efter en ny folkis. Just nu ligger Malung i topp... Vi får se vad som händer.

Julavslutningen bjöd på det tråkigaste rektorstal jag någonsin hört. Det var som att han pratade på för att han väntade på att de som skulle komma efter honom skulle börja, medan de väntade på att han skulle sluta prata så att de kunde ta vid. Suck.. Musiken höjde det hela, dock kan man fråga sig varför jazzeleverna spelar folkmusik, när det finns ett helt gäng som går på skolan just för att få spela folkmusik. Säkert bara för att vi inte är en "riktig" musiklinje. Snudd på diskriminering.

Efteråt gick jag och Hanna på en långpromenad och vidgade våra vyer här i Ås. Eventuellt trampade vi sönder ett skidspår också, det är svårt att veta. Mysigt var det i alla fall.

Planerna för eftermiddagen är att se alla missade avsnitt ur julkalendern, städa, stryka och sticka. Hej hopp. Är det jullov så är det.

medryckt

Publicerad 2008-12-17 23:18:13 i Allmänt,

Ikväll har vi varit inne i stan, på krogen minsann. De andra drack öl, vin och diverse drinkar. Jag drack varm choklad med vispgrädde. Jag blev ungefär lika full. Jag tror inte att alkohol skulle ha nån positiv effekt på mig. För övrigt förstår jag inte riktigt vitsen med att dricka... Men det är kanske för att, som jag precis påpekade, rycks med ändå.

För övrigt har kvällen lärt mig att inte köpa varm choklad ute mer... Jag begick samma misstag i lördags... Sött och sliskigt, med illamående som biverkning.... Bättre att göra egen hemma, kakao och vatten. Det är grejer det ^^

Jag funderar också på att utse mig själv till drottning av onyttigt ätande. Pass på, snart täpper kolestorolet till blodkärlen och tänderna trillar ur mun... Det får väl bli projektet över jullovet (tillsammans med planerna på att gå och lägga mig tidigare); att hitta tillbaka till ett (ialla fall bättre än nu) nyttigt ätande.

Hej hopp.

Skolavslutning imorgon, och sedan konsert med Ranarim. Alla tiders!

..99...100... nu kommer jag!

Publicerad 2008-12-15 22:58:26 i Allmänt,

Helgen spenderades i hufvudstaden med kusiner och co. Mycket trevligt, och mycket flum! Eller, var det det..? (Okej, internskämt...)
Större delen av gårdagen tillbringades på bussen tillbaka till Östersund. Trots att den resan tog 8,5 timmar var den ändå mycket behagligare än fredagens tågresa a la 4,5 timmar. X200 suger!

Det senaste dygnet har min ena lins uppfört sig mycket märkligt... Igår kväll (natt) var min högerlins så torr att jag inte fick ut den. "Nähä", tänkte jag, och tog vänsterlinsen så länge. När jag skulle återgå till högerlinsen var den borta. Puts väck! "Vad sjutton, jag vet ju att jag inte tog ut den!" Tänkte att den kanske på nåt sätt hade hoppat ut ändå, så jag började leta i handfatet. Ingen lins. Ner på golvet, leta i en onödigt och omöjligt stor radie runt handfatet. Ingen lins. Kolla handfatet igen. Kolla ögat.  Golvet. Skaka ur översta lagret på tvätthögen. Ingenting... Gräva och peta i ögat, jämföra med vänsterögat, leta efter konturen... Golvet, ögat, handfat, ögat, golv, tvätthög, golv, handfat öga... GAAH!! Den måste ju finnas någonstans! Men nej... Det var bara att gå och lägga sig, trots att jag var så arg att jag nästan morrade. Så himla onödigt att tappa en månadslins mitt i månaden!
Imorse vaknade jag, tvättade mig i ansiktet, kollade ögat, och jaha då.... Ajjemän... Vad sitter i högerögat om inte min lins? (Tänk vad förvånad jag hade blivit om det var nåt annat där...) Alltså lekte den bara kurragömma med mig igår.
Att hitta sin lins igen (precis där man tappade bort den dessutom) är en sån där grej som man blir tacksam över. Snacka om bönesvar.

Fortfarande ingen framgång på "äta nyttigt innan jul"-fronten. Det är som att min självdiciplin inte räcker riktigt hela vägen fram. Jag kanske skulle ta och skaffa en personlig assistent som slår mig på fingrarna när jag tänkt peta i mig nåt onyttigt. Till slut kommer jag att förknippa det onyttiga med smärta och obehag (betingning kallas detta), och varför skulle jag vilja utsätta mig för det frivilligt?
Eller så bestämmer jag mig bara ordentligt, en gång för alla. Behöver det vara så svårt? Hm, ja, tydligen.... Personlig assistent sökes!

socker

Publicerad 2008-12-11 22:16:13 i Allmänt,

Häromdagen tänkte jag vara lite nyttig och bestämde mig för att jag inte ska äta godis fram till jul. Någonstans i beslutstagandet måste det ha blivit kortslutning i min hjärna som fått den att helt omtolka budskapet till "ät godis varje dag". Dagen började ganska bra, men på eftermiddagen var det julpyssel, och det innebar både lussebulle, pepparkakor och julgodis... Pfuh!

Idag är det rena värmeböljan i Jämtland, bara ca -7 grader att jämföra med gårdagens -21 (när jag ringde hem till mamma var det precis 0 grader i Gislaved...). Det snöade lite ikväll när jag var ute och joggade... Ett stilla glitter bara. Jag vet inte, har jag någonsin nämnt att det är vackert här?^^  Det är som att Jämtland anstränger sig för att jag ska få ut det bästa av mitt år här.

Snöplogen körde förbi mig när jag gick iväg till frukosten tio över åtta. Helt klart en lämpligare tid än fem på morgonen...

Idag inledde vi folkmusiken med paus. Göttans..! Att flytta in soffan i köket är verkligen en av Hannas och mina bättre idéer. (När jag tänker efter var det nog Hannas idé helt och hållet... Jag råkade bara befinna mig i närhten vid genomförandet...)

Timman är sen, och det är dags att bege sig tillbaka till internatet. Imorgon är det lucia på skolan... Mmmm! Jag läste en krönika av nån på Östersundsposten som tyckte att man skulle avskaffa lucia... Galning! Jag blev nästan upprörd på riktigt!

Köldgrader!

Publicerad 2008-12-09 17:29:06 i Allmänt,

Det är kallt ute!!
Imorse var det -19 i Trångsviken, som ligger ca 2 mil från Ås, och det kan säkert vara något liknande nu!
På min joggingrunda blev jag nästan kallare än om jag hade suttit still inomhus... Svetten rann ner i ansiktet och frös till is på kinderna och under näsan, händerna var kalla som isglass och låren kändes bortdomnade!
Imorse vaknade jag med sprucken underläpp, också det ett säkert vintertecken. Nu är det jag som tar fram vinterjackan!
 
Jag kan inte minnas när jag senast upplevde en sån här vacker vinter (jag misstänker att jag upprepar mig ganska mycket?)! Det är helt magiskt; snön i träden, istappar på gatlyktorna... I eftermiddags satt vi nere i köket och drack te och såg storsjön mellan träden medan det mörknade, och det var så galet vackert. Morgonen och skymningen, det är nästan magiskt. Jag lever i ett vykort!


(Tre inlägg på en dag, inte illa..!)

smart?

Publicerad 2008-12-09 11:29:26 i Allmänt,

Jag håller på och läser en bok av Jonathan Litell som heter "De välvilliga". Den är konstig. När man läser baksidetexten verkar den ganska intressant; det handlar om andra världskriget och förintelsen ut en SS-officiers perspektv. Det är en sån där bok man skulle vilja läsa för att känna sig lite intellektuell om inte annat. Tyvärr förhåller det sig så att jag bara känner mig dummare och dummare ju mer jag läser (har för tillfället plöjt mig genom hela 55  av 900 tätskrivna sidor). Jag kan inte hålla reda på alla militära grader och befattningar, och det kommer nya namn hela tiden som får mig att fundera på om jag missat en sida...
Den är ganska lättläst på ett sätt, men tråkig (jag har faktiskt hunnit fundera på hur författaren själv orkade skriva hela åbäket), och jag kommer inte ihåg särskilt mycket från sida till sida.
Jag har bestämt mig för att ge den 100 sidor, och hinner det inte bli bättre tills dess får jag väl helt enkelt lägga ner den och inse att jag inte är så intellektuell. Det är ju onödigt att slösa tid på en dålig bok.

dåligt blås i Ås...

Publicerad 2008-12-09 10:15:10 i Allmänt,

Igår begav jag mig till staden för att inhandla en ny A-sträng. Svindyrt! 125 kronor för lite stål och aluminium..! Jag sparade i alla fall in 10 kr på att få åka in med min lärare. Minsann!
Kom att tänka på första gången jag skulle ringa ner till Malmö och beställa strängar själv...
"Fiolbyggare Nilsson"
"Ja, hej, jag skulle vilja beställa nya fiolsträngar"
"Jaha, och vilken sort har du nu?"
"Iiingen aning"
"Okej, men hur ser de ut?"
Vad då hur ser de ut?!?!
"
Öh..."  tänk tänk! Avlånga är knappast något bra svar...
"Ja, alltså, vilken färg har de?"
Ännu mer förvirring! FÄRG?
"silverfärgade..?"
"Haha, nej, jag menar på tråden. Är de gröna, eller randiga, eller...?"
"Jahaa..."
Ett sånt där tillfälle då man känner sig mycket intelligent.

Igår fick jag prova Hannas klarinett. Det finns ju ingen logik med blåsinstrument! Dagens mål är i alla fall att öka mitt tonregister till två toner. Hoppla..!

folk on

Publicerad 2008-12-06 22:54:56 i Allmänt,

Folkmusikhelgkurs nummer 2, andra dagen, börjar lida mot sitt slut. Idag har jag haft ont på många ställen. I huvudet för att det är ansträngande att spela så många i grupp och försöka lära sig en ny låt (fiol är verkligen ett hemskt instrument tills man lärt sig låten), i ryggen för allt spelande, och så i magen på grund av all mat. Precis som för två veckor sedan verkar hälften av syftet med den här kursen vara att äta sig medvetslös. Men, man ska kanske passa på nu... Innehållet i mitt kylskåp erbjuder inte några högklassiga middagar... Ost, sylt, morötter... möglig pesto och möglig kryddost...  Spännande! Tur att jag gillar gröt.

I onsdags åkte vi iväg med Birkabussen för att gå på konsert med Hoven Droven (där två av våra lärare spelar) i Duveveds kyrka. Elva mil enkel resa, och det snöade hela tiden... Men bra var det!
På torsdagen (4/12) bjöd vi på folkmusikkursen på lite riktigt musik på kulturmötet. Det kan ju inte vara jazz hela tiden! Trots några småfel (och att min E-sträng  gick av under genrepet) blev det en riktigt lyckad konsert. Mina kompisar spelar så bra, det är inte utan att jag blev lite stolt!

Vintern i Jämtland är vacker. Mer snö på några dagar än vad vi fick totalt i Gislaved under hela vintern.
Jag börjar känna mig mer och mer hemma här. Jag har på skoj funderat på att söka samma kurs som jag läser i år en gång till, dels för att det är så kul att spela, men dels för att jag inte vill lämna allt; trevliga klasskompisar och lärare. Dock inser jag att ett nytt år skulle innebära nya människor, och att det antagligen inte skulle bli lättare att åka då... Har jag alltid lidit av separationsångest?

För att sammanfatta det hela, så har veckan varit väldigt trevlig. Mitt största bekymmer för tillfället är var jag kan få tag på en ny A-sträng billigast, och hur jag får den gamla att hålla tills dess. Lyxproblem..?!

framme

Publicerad 2008-12-02 16:04:33 i Allmänt,

This time I made it all the way to Östersund. Det gäller ju att ha lite finess...

det är inte alltid så lätt...

Publicerad 2008-12-01 23:13:02 i Allmänt,

Det finns dagar när man är tankspridd, och så finns det dagar när man inte tänker alls. Idag skulle jag ha tagit bussen tillbaka till Östersund, om det var så att jag visst skillnaden mellan söndag och måndag. Eftersom jag uppenbarligen inte har lärt mig hur en busstidstabell fungerar stannar jag en natt till i Vinäs, och tar den tidiga bussen imorgon.

Istället för att åka genom mörka skogar, luftade jag Tinas reflexväst på en promenad genom byn. Snön singlade ner, ljusstakarna lyste genom fönstrena på de röda stugorna, Coldplay spelade i mina öron och det var lagom kallt. Perfekt! Julstämning så till den milda grad!
Jag kom att tänka på att Vinäs alltid är det ställe som jag återvänder till, där allt är som det alltid har varit (ja, det finns elektricitet, det är inte så jag menar); det är här man vänder på dygnet, blir bortskämd av fastrarna, äter för mycket (och onyttigt) osv. Det är ganska tryggt på ett sätt. Medan jag slits mellan Gislaved och Östersund finns denna lilla by i Dalarnas skogar där. Nice (engelska för trevligt, inte en syftning på staden på franska rivieran).

Det verkar som om fantasin sviker mig ikväll också. Tre stycken känns bra, som en helhet på nåt sätt... Jag får arbeta lite mer på mitt bloggande kanske...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela