annjoh

Här händer det viktiga saker minsann... Ajjemän.

Antojos? (Cravings?)

Publicerad 2010-11-30 15:50:40 i Allmänt,

Pepparkakor/pepparkaksdeg

Lussebullar

Keso

Fasters köttbullar

Rågflingegröt

Knäckemacka med ost

Blodpudding

Risgrynsgröt

Mammas curryfisk

Ferraribilar (men what?!)

Lingonsylt


Det här är saker som helt slumpmässigt och alldeles omotiverat dykt upp i mitt huvud de senaste dagarna (till exempel på litteraturlektionen medan vi pratade om Don Quijote. Helt naturligt att plötsligt vilja sticka gaffeln i fasters julköttbullar, inte sant? Jag menar, trots allt så pratade vi ju om väderkvarnar...).
Det kan bero på att vi på traditionslektionerna pratat om den spanska matkulturen. Eller så försöker min mage säga mig något...

men nej, SVÄÄÄÄRJE säger jag ju!

Publicerad 2010-11-28 14:44:21 i Allmänt,

  Jag erkänner. De senaste gångerna jag följt med folk ut, dvs ut på barer och dylikt, har jag haft så himla kul. Jag, som minsann ägnat de senaste tja, ska vi säga sju åren, med att pränta in i min skalle att nej nej, det där är då ingenting för mig inte. Så okej, jag får kanske ta tillbaka.
  Egentligen hade jag inte tänkt följa med ut igår (eftersom min hjärna som sagt redan är förinställd på att jag inte kommer att ha kul), eller i alla fall bara en liten stund, typ en timme eller så. Klockan fem stapplade jag i säng, trött men glad, full på stämning och trötthet. Det är himla smidigt att bli påverkad utan alkohol - man har kul men tappar inte kontrollen, slipper baksmällan dagen efter, och så är det ju onekligen billigt också (haha!).
  Kännetecknande för gårdagskvällen var nog frågan "var kommer du ifrån då?", eftersom jag inte träffat så många av personerna förut och vi kommer från jordens alla hörn. Minst tre gånger var svaret på "soy de Suecia" något i stil med "jaha, jag har faktiskt varit på Zürichs flygplats", "jaha, så då kan du tyska också?" eller en kommentar om klockor och choklad. Men, nej! Norden, Skandinavien! Sverige! Du vet det där kalla landet i norr där man får skylla sig själv om man glömt att stänga dörren och kommer hem och hittar en isbjörn på soffan, och där pingvinerna vandrar fritt på gatorna. Där alla går runt med hjälmar med kohorn, dricker öl jämt och ständigt, och alla är blonda med blå ögon. (...) Kanske är jag inte helt objektiv, men vad är det som är svårt? Suecia - Suiza (okej då, jag erkänner att det kanske låter ganska lika, men Sweden - Switzerland, nej!).
  Nåja. Jag träffade i alla fall en kille som visste var Sverige ligger (men är tysk, så kanske har han lite försprång på amerikanarna(som, helt utan att döma någon, varit de som varit mest ute och cyklat hittills)), och hade lite koll på Finland också, till exempel att det är där Jultomten bor. Men det verkar han ju ha fått helt om bakfoten tyvärr. Det vet väl alla att Tomten bor på Tomteland på Gesundaberget utanför Mora, hallå eller... :)

Hello lover..!

Publicerad 2010-11-22 20:00:24 i Allmänt,

Mina vänner, det är möjligt att det här är det bästa med Spanien......och fullkomligt livsfarligt för kärlekshandtagen..!


För övrigt vet jag att det ekar lite tomt här för tillfället. Jag behöver överleva den här veckan bara, sedan ska jag försöka komma på något som kan tänkas roa er.

Premiär

Publicerad 2010-11-15 20:38:33 i Allmänt,

  Jag har förstått att det här med "give away"s är omåttligt populärt inom bloggvärlden, och inte ska väl jag vara sämre inte.
  Igår pratade jag med min faster som talade om att bullbak stod på agendan för idag, och lovade att bjuda om jag tittade förbi. Nu är det ju dock inte bättre än så att det är en liten bit från Salamanca till min fasters kök, och det känns inte riktigt som att det är värt varken tiden eller pengarna. Men mina vänner, bättre än bulle i magen än tio i frysen, och därför lovar jag både en och två nybakade bullar till den som beger till Vinäs, först till kvarn (ange "Anki lovade" i dörren)! För den som inte vill ha kaffe går det alldeles säkert att få ett glas mjölk till (eller te eller saft).
  Japp, det är min generösa dag idag.

My bad

Publicerad 2010-11-15 00:37:39 i Allmänt,

  Eftersom det kommit till min kännedom att jag genom ett tidigare inlägg här på min blogg oavsiktligt dragit på mig folks vrede, anser jag att det kan vara på sin plats med en lika offentlig ursäkt (som ett komplement till den "riktiga" ursäkt som kanske är den mest viktiga).
  Jag kläckte ur mig att vi bara är några stycken i klassen som är här för att lära oss något, medan de andra är här för att festa, vilket jag så här i efterhand kan inse att var korkat. Det var också dumt av mig att dra med Regina och Leah, eftersom det kan verka som om de hade något med uttalandet att göra.
  Så här kommer min ursäkt: Förlåt. Det var dumt sagt av mig, och jag borde naturligtvis inte ha uttalat mig om era mål eller ickemål med er vistelse här, eftersom jag inte har någon som helst aning om dem (men med stridsyxan förhoppningsvis begravd, berätta gärna!). Det var aldrig min mening att göra någon upprörd, utan var antagligen något jag bara sa och sedan glömde bort (ett, tillsammans med mitt politiska ointresse, alldeles ypperligt exempel på att jag inte skulle göra mig särskilt bra som politiker!), och förmodligen grundar sig i min egen frustration över att inte kunna allt, samt i att spanskan är en så otroligt viktigt del av mitt liv just nu, mer än jag nog kan förklara med ord.
  Det var inte min mening att framstå som en besserwisser, eller att framhäva mig själv som bättre än någon annan, för det tror jag inte att jag är, tvärtom. De som känner mig bra vet att man med mig får man jantelagen på köpet. Visst, jag tycker om att vara bra, det ska jag inte hymla med, men det är mest för min egen skull. Jag har inget behov av att glänsa över andra, vad skulle det tjäna till?
  Det kan också ha verkat som om jag klankade ner på folk som gillar att festa, men inte heller det var min mening. Snarare var det nog bara ett slags konstaterande att vi alla är olika, helt utan värderingar. Om ni bara visste hur många gånger jag våndats och funderat över om inte min studenttid skulle vara lite lättare om jag också tilltalades av att gå ut. Men, jag har försökt, och jag trivs helt enkelt bättre hemma med en bok och en kopp te. Detta betyder dock inte att jag varken dömer eller vill hindra andra från att roa sig på det sätt de finner bäst.
  Så, som sagt, ni har min uppriktiga ursäkt! Jag hoppas att ni inte tror att jag är en dryg, otrevlig typ som går runt och ser ner på andra, för det gör jag inte (dock är jag tillräckligt ödmjuk för att inte uttala mig själv om min egen trevlighet...). Jag försöker att hela tiden utvecklas till en bättre människa, men här trampade jag visst snett. Förlåt.

Dear Santa, can I have Unax Ugalde for christmas?

Publicerad 2010-11-13 21:56:04 i Allmänt,

Ikväll trotsade vi kylan som letar sig in i kroppen och sätter sig mellan reveben och gick på bio för att se "Bon apetit - historias de amigos que se besan".
Det var fint. På raden bakom oss satt ett gäng spanska tanter och fnissade tillsammans, och jag försökte se mig själv och mina vänner framför mig 50 år framåt i tiden, och kunde inte låta bli att le för mig själv.
Filmen var lagom romantisk och fylld av vemod. Det är något särskilt med vemod, det är så vackert. Jag, som inte ens gråter när Mofasa dör i Lejonkungen, fällde nästan en tår.
Och trots att jag, som nog anser mig vara ganska jordnära ändå, höll tummarna hela vägen hem för att den manlige huvudrollsinnehavaren, med ögon to die for, skulle vänta på mig på mitt rum när jag kom hem. Det gjorde han inte.
Och jag, som i onsdags slet mitt hår i frustration över spansk grammatik, insåg mitt i filmen att det inte fanns någon textning, men jag klarade mig ändå. Förvisso betyder inte det att jag själv är ett dugg bättre på att formulera mig, men ikväll fokuserar vi på det vackra.
Här hade jag kunnat avsluta med något insiktsfullt, men det gör jag inte. Istället kan vi fnissa tillsammans åt det faktum att jag först vid 21 års ålder drabbats av min första skådespelarförälskelse (i alla fall kan jag inte komma på någon tidigare). Den kommer att hålla i sig säkert två timmar.

"Hälsningar från ett 15-årigt hjärta" eller "Facebook är kanske inte så dumt ändå"

Publicerad 2010-11-12 00:51:53 i Allmänt,

Kära vänner. Låt oss gå tillbaka lite i tiden, en sisådär 6 år blir lagom. Vi tar flyget till Peru och får syn på en pojk. Boom.


Jul 2004. Snälla jultomten, ge mig bara denna chokladbruna pojk så är jag nöjd sen, jag ska inte be om något mer. Men, jultomten verkar vara upptagen med annat just det här året.


Januari 2005, och mitt femtonåriga hjärta, som nog aldrig har varit så vansinnigt förälskat förut, gråter lite när planet som ska ta mig tillbaka till min halva av jordklotet lyfter och lämnar Lima som ett glittrande pärlband under sig. Lång tid tar det innan hjärtat återhämtat sig helt och dagbokssidorna inte längre nämner pojken med gitarren och leendet med de sneda tänderna.


Och tiden går.


Det blir november 2010, och hjärtat är inte längre femton år. Det vet att det gör ont, men att det klarar av både förhoppningar, att gå i kras och att lappas ihop igen. Det är inte hårt, men har härdats.


Och så plötsligt, från andra sidan jorden, ett ”Hola Ana, qué tal?” som tar mig tillbaka till månaden då jag hade för lång lugg, sand i skorna och fjärilar i magen.
Och hjärtat kan inte annat än le åt minnet av de bruna ögonen och påminnelsen om att en gång ha varit femton år.

Anki goes gnällblogg

Publicerad 2010-11-09 18:25:56 i Allmänt,

  Det där med att lyssna på kroppen är ju viktigt har jag fått lära mig. Idag behöver jag dock inte anstränga mig särskilt mycket för att höra vad min kropp vill säga mig, för halsen skriker "JAG HATAR DIG" så högt den bara kan (det känns ungefär som om någon sitter på insidan och filar med sandpapper). Och vet du vad halselände? Idag är jag inte särskilt förtjust i dig heller.

En vanlig måndagskväll

Publicerad 2010-11-09 00:07:27 i Allmänt,

  

Ja, jag sitter ju inte sysslolös i alla fall....
Och förlåt för den oläsliga texten, Paint tycks inte vilja sammarbeta med mig riktigt ikväll...
Från vänster till höger har vi:
* Traditionsläxan
* Universitetstidningen
* Läxa/plugg till prov i arbetsspanska
* Datorn med Google Translate och Norstedts ordlisa på internet (min bästa vän)
* Grammatikboken
* Almanackan


Och från höger till vänster (därför att omväxling förnöjer) på undre raden ser vi:
* Mitt pennfack (som nog, med sitt innehåll, är min bästa vän lika mycket som ordboken på internet)
* Grammatikläxan
* Litteraturblocket

19.30 hos dig?

Publicerad 2010-11-07 01:12:58 i Allmänt,

   Händer det dig också att du plötsligt drömmer om någon helt oväntad person, någon som du förvisso vet vem det är, men som inte alls borde befinna sig i ditt undermedvetna, och du vaknar och kan bara skaka på huvudet fråga dig själv "varför?" ?
  För mig inträffar detta då och då, och jag blir lika förvånad varje gång. I somras drömde jag till exempel om en kille som gick i min klass på mellanstadiet, och som jag nog inte haft kontakt med sedan dess, och verkligen inte saknat heller. Vad ville min hjärna säga mig genom att påminna om hans existens?
   En annan gång drömde jag att jag gick in i ett helt främmande hus, lånade deras toalett, blev sugen på te och ställde mig att koka vatten. Mitt i allt detta kommer husets ägare hem, men verkar inte störas av att det står en främling i deras kök, utan frågar bara om de kan använda kastrullen efter mig, de behöver den nämligen till potatisen. Absolut, svarar jag, har ni era muggar i det här skåpet?
   Härom natten var det dags igen. Den här gången rörde det sig om min lärare från Stockholm som jag nämnt tidigare, och som jag haft kontakt med inom de tre senaste månaderna och i och för sig mycket hellre skulle kontakta igen än tidigare nämnda mellanstadieklasskamrat (vad vet jag, han har kanske gått och blivit trevlig sedan vi var tolv...), men (jag säger men!), den här drömmen kändes ändå tämligen omotiverad!
  När jag vaknade kände jag mig lite obekväm, och nästan som om någon kommit på mig med fingrarna i kakburken, för onekligen känns det lite märkligt att drömma om någon som man inte känner, men med lite distans till det hela kan jag tycka att det är ganska komiskt (även om jag inte hade det minsta svårt att hålla mig för skratt i drömmen!). Så, ännu en gång, välkommen in i Ankis huvud. Enjoy:

  Jag befann mig i Stockholm, och på något sätt hade jag kommit över nycklarna till F:s lägenhet, och fick för mig att det skulle vara en bra idé att ta sig en titt. Bara lite snabbt, en husesyn medan han inte var hemma.
  Så, jag traskade iväg, låste upp och gick in i hans lägenhet. Såg mig omkring, var noga med att inte röra något, eller i alla fall inte ändra på något, och hela tiden tänkte jag att jag var tvungen att skynda mig för att inte bli påkommen. Men, plötsligt fick jag för mig att det skulle vara en bra idé att prova hans t-shirt som hängde över en stolsrygg. Jag krängde på mig den ovanpå min egen tröja, men innan jag hunnit få av den igen och lämna lägenheten öppnades plötsligt dörren, och in kom F:s föräldrar med händerna fulla av matkassar! Herregud!
  Jag försökte gömma mig bakom en dörr, och tänkte att jag skulle kunna få av mig tröjan, lämna nycklarna på bordet och smita ut utan att bli upptäckt, men icke. F:s mamma fick syn på mig där jag stod som ett fån, halvt dold bakom dörren, och det var bara att ge sig tillkänna och kliva fram från mitt gömställe.  
  F:s föräldrar verkade dock inte tycka att det var något konstigt alls med att jag var där, utan hälsade hjärtligt på mig och bad om hjälp med att få in kassarna till köket, och bjöd in mig att stanna på middag. Jag försökte att neka på ett artigt sätt, men insåg snart att det inte var ett alternativ att tacka nej, utan att jag skulle bli tvungen att stanna kvar.
  Kanske trodde föräldrarna att jag bara var en kompis, vad vet jag, men de, särskilt mamman, pratade mycket förtroligt med mig under hela middagen, som a l d r i g tog slut, trots att jag flera gånger försökte påpeka att jag hade lite bråttom iväg. Nej, vi satt där med mycket mat på bordet, levande ljus, vinglas och hela köret, och klockan tickade och det blev senare och senare. Min snabba ”husesyn” hade nu varat i flera timmar!
  Jag svettades ymnigt och såg mig skrämt över axeln i riktning mot hallen och ytterdörren ungefär var tredje sekund och ville bara där ifrån..!  Vad skulle jag säga om F kom hem? HUR skulle jag förklara att jag satt där i hans kök, iklädd hans t-shirt och åt middag med hans föräldrar? Att jag stulit hans nycklar, och kanske inte direkt brutit mig in(eftersom jag ju tack vare nycklarna slapp dyrka upp dörren), men absolut passerat gränsen och gjort intrång i hans privatliv? För även om hans föräldrar kanske trodde att jag var någon med ”rätt” att vara där, så skulle ju F känna igen mig och inse det konstiga med hela situationen.
  Jag försökte se det framför mig medan hans mamma bara pratade och pratade, hällde upp mer vin i glasen och lade upp mer mat på tallrikarna. Hur jag skulle hälsa hans oförstående min med ett fånigt och skuldmedvetet litet leende och göra någon patetisk vinkliknande gest. ”Hej hej! Ja, här har du mig, här sitter jag och äter med dina föräldrar, hehe. Jamen visst ja, det är ju din tröja jag har på mig också ja… Jo, du förstår, jag tyckte att det var en bra idé att ta på mig den, som det kan bli, hoppsansa..! Hur jag kom in? Åh, jag passade på att sno dina nycklar när du inte såg, så det var bara att kliva på. Jorå såatteh… Men för all del, varsågod och sitt! Det finns mat så att det räcker till dig också, var inte blyg!”.

 
   Tack och lov slutade drömmen här. F kom inte hem, och eftersom jag vaknade så innebär väl de att jag klarade mig. Men kära nån! Jag fattar inte att mitt dröm-jag vågade, för mitt verkliga jag skulle aldrig våga mig på något liknande! Till stor del av feghet, men jag har faktiskt lite skam i kroppen också! Huvaligen!
Som sagt, jag vaknade och skämdes nästan lite,  för första gången sedan jag flyttade därifrån i juni, var jag mycket lättad över att jag befann mig långt från Stockholm!

Portugal II

Publicerad 2010-11-06 15:28:10 i Allmänt,

  Vi fortsätter med Portugalresan, och går nu in på dag nummer två. För att vara ärlig tycker jag inte att den här bilden egentligen är särskilt smickrande, men jag lägger upp den ändå, som ett bevis på att jag faktiskt log i alla fall en gång den här dagen. Det här är alltså innan himlen öppnade sig och jag började se mig omkring efter en andra Noas ark.
  Jag och Regina luktar på barren från trädet i bakgrunden. Leah tyckte att det luktade som maruijana, och verkade lite oroad för vår mentala hälsa. Men precis som bilden, det är sådant man får bjuda på. (Bilden har jag förresten snott från Leah, alldeles utan att fråga. Dumt av mig.)


  Eftersom det som sagt mycket snart efter fotot ovan började ösregna, och vi bara vandrade runt planlöst i staden finns det inga fler kort från dag nummer två av större intresse, så efter en snabb titt på hur mina stumpor blev att se ut fortsätter vi raskt vidare mot dag nummer tre, som räddade både mitt humör och mina skor.
  Det vita är nog en blandning av sand och min skosula... Det var efter den här stadsvandringen som jag skickade ett mycket ilsket mail till min moder, sedan gick jag och tog en fem timmar lång power nap, utan att för den skull ha några som helst problem med att somna för natten senare... Aningens trött?


  Men alltså, dag tre vaknade vi till strålande solsken (helt ärligt så vaknade jag av bullret av en sopbil), och efter en liten tripp till snabbköpet plastade jag i allra bästa "gå på skogutflykt med dagis"-maner in mina fossingar med hjälp av fruktpåsar. Leahs jacka hade nästan torkat under natten...
  Målet för dagen var Belém (ja, jag erkänner att jag för en stund tänkte "Belén", dvs Betlehem), för att spana in 
"Torre de Belém" för att stilla kultur-/historiasuget och "Pastelería de Belém" för att blidka sötsuget. Vi stannade till för att titta på torghandeln (som till mesta del bestod av fula smycken som jag aldrig skulle använda och meningslösa keramikskyltar), och den sjungande mannen med turban och hund. Han sjöng riktigt bra faktiskt, och måste ha vältränade stämband, för när vi gick samma väg tillbaka sex timmar senare stod han lite längre upp på gatan och sjöng fortfarande.
 

  Efter en ca 15 minuter varm och antagligen lite småkriminell (det var lögn att försöka ta sig fram biljettautomaten!) spårsvagnsfärd genom Lissabon, valde vi att inte stå i kö (tänk dig Ullared...) för att fp betala inträde till klostret, utan gick istället och tittade gamla krukskärvor alldeles gratis.


  Vidare begav vi oss till Torre de Belém och hade sådant flyt att det var gratis på söndagar. Tack och bock. Är man smålänning så är man...
Vi fick stå ganska länge i kö för att klättra upp för de slingrande stentrapporna så att vi kunde spana in utsikten, som helt ärligt talat inte var särskilt imponerande. Men det var ett fint torn i alla fall. Pulsen var nog högre på väg ner för trapporna än upp på grund av rädslan för att halka på de hala stenarna. Det skulle dessutom ha orsakat en dominoeffekt som hette duga, eftersom de som byggde trapporna en gång i tiden knappast hade i åtanke att turister med ryggsäckar och kameraväskor en gång skulle stå i nämnade trappor packade som sardiner.
  De var nog inte så noga med strandskyddslagen förr i tiden...  Efter tornet fick Leah för första gången i livet betala för att använda en offentlig toalett. Hon verkade lite upprörd, och tyckte nog att detta var något konstigt. Själv ansåg jag att det var tämligen välinvesterade pengar, och bjöd in henne till Sverige.
  Vid det här laget började våra magar ge sig till känna, så vi begav oss till Portugals turistfik nummer 1:  Vi mumsade på underbar spenatpaj, friterad torsk, en kletig pirog med okänt innehåll, och så klart, några av de 14 000 "pasteles de Belém" som tillverkas dagligen. Gott gott. Jag passade på att ta ett foto av kön när jag kom ut igen och var mätt och glad i magen. Som bekant är ju skadeglädje är den enda sanna glädjen...

  Efter en lika halvkriminell spårvagnsfärd tillbaka till Lissabons centrum vandrade vi hem till hostelet igen, och fast det såg ut som om regnet var på intåg klarade vi oss undan, tack och lov. Vi hade väl gott och väl fått vår beskärda del de två föregående dagarna.


 Resten av kvällen satt vi och pratade och petade i oss ansenliga mängder "favas", dvs friterade och salta bondbönor, och choklad. Det hade jag väl aldrig kunnat tro kvällen innan, att jag jag 24 timmar senare skulle tycka att tillvaron ändå var helt överkomlig.

Portugal

Publicerad 2010-11-04 22:55:00 i Allmänt,

  Den gågna helgen tillbringades i Lissabon tillsammans med Leah och Regina (vi är de tre musketörerna, klassens plugghästar som faktiskt har ett mål med våra studier och inte valde Salamanca enbart för dess breda möjligheter att roa sig - om man nu roas av det - nattetid). Andra hälften av resan var riktigt trevlig, första halvan var fatal! Faktum är att jag till och med skickade ett mail till min ömma moder för att berätta att jag befann mig i helvetet på jorden. Detta må nu ha varit att ta i aningens, men, en historia blir ju alltid bättre om man kryddar den lite grann, och det var inte helt utan sanning.
  På traditionsklassen har vi fått lära oss ordspråket "En mal tiempo, buena cara", som betyder ungefär att man ska fokusera på det som är bra, trots dåliga förutsättningar. Lite ironiskt är det att "tiempo" betyder både tid och väder, med tanke på de första dagarnas ÖSREGN, och frågan är om jag kunnat tillgodogöra mig detta uttryck, även om jag kommit på det när det hade behövts. Troligtvis inte, för de två första dagarna var jag inombords lika sur som mina strumpor (det vill inte säga lite!).
  Resan tog start kl 04.30 på fredagsmorgonen. Vid den tiden hade jag hunnit passera de flesta trötthetsstadierna(sömnig, rejält trött, sur, uppgiven, ARG på min litteraturläxa, och när det väl var dags att traska iväg till tågstationen var jag fnissig) eftersom jag inte tyckte att det var lönt att lägga sig för bara några timmar, och när vi väl kom på tåget slocknade jag som ett ljus och sov nästan oavbrutet fram till Lissabon. Där välkomnades vi av ett hällregn som smattrade på plåttaket och gjorde att vi fick skrika för att kunna prata med varandra.
  Efter mycket krångel med tre maskiner för att kunna köpa biljetter till tunnelbanan (det hade varit mycket lättare att få köpa biljetter direkt av människan som var anställd för att hjälpa oss med de strulande maskinerna, men hon skakade bara på huvdet. Nej, det är inte så det går till.) lyckades vi ta oss till vårt hostel, Black & White, som jag faktiskt varmt kan rekommendera om ni skulle vilja åka till Lissabon (det rekommenderar jag dock inte lika varmt). Billigt (10 E per natt i en 14-pers sovsal, inkl. frukost och lakan), fräscht, bra sängar, helt okej läge, bra frukost (med tanke på var på kontinenten vi befann oss..!) och fri tillgång till internet.
  I ett försök att lura mig själv till att bara minnas det positiva, tänker jag nu bara kortfattat nämna att mycket kort efter att vi gav oss ut för att utforska Lissabon inleddes en period på två dygn med nästan konstant blöta fötter. Och inte lite så där fjantfuktiga som de kan bli när man haft skorna på sig hela dagen, utan så där så att jag funderade på att ta av mig skorna och gå barfota istället. Det ska erkännas att det kanske hade hjälpt första dagen om mina skor inte sett ut så här undertill:

men andra dagen regnade det så mycket hela dagen att vi lika gärna hade kunnat vandra på botten av Tajo (alltså floden som rinner genom halva Spanien, korsar Portugal och sedan mynnar ut i Atlanten. Åh, jag är så uppmärksam på Traditionslektionerna. Och ödmjuk, icke att förglömma. Framför allt är jag ödmjuk.). Dock klarade min nya vind- och regnjacka eldprovet med Mycket Väl Godkänt, och det måste väl ses som något positivt.
  Men alltså, för att manipulera min hjärna till att tro att jag supertrivdes hela tiden, och för att ge er en lite mer subjektiv bild av staden, så tänker jag bara lägga upp trevliga bilder. Förträngning is the shit, och trots allt var inte allt dåligt.


 Solen visade sig faktiskt lite den första dagen också. Sedan försvann den igen.
Vi passade i alla fall på att besöka en gammal slottsruin där det vimlade av vildkatter.

  Ganska fin utsikt var det också. Vattnet är tidigare nämnda Tajo, som senare mynnar ut i havet, alltså inte havet.


  Här stannade vi inte och fikade, men det hade säkret varit trevligt att göra det. Fint var det i alla fall


Leah tittar på snusk...


 Jag funderade på att sno med mig kryddställningen, men den hade nog inte fått plats i väskan. Tur för dem.Snyggt! Dags att börja samla på knappar kankse?Öh, nej, alltså Portugal, PORTUGAL!


 Mina vänner, jag tror att vi slutar här för idag, men jag har några foton kvar som jag tänker att ska få utgöra "Portugal II", vad sägs om det? Äsch, vad sjutton, det är väl min blogg vettja´ ^^
På återseende!

Favorit i repris

Publicerad 2010-11-02 23:56:00 i Allmänt,

Någon dag snart ska jag berätta om vad som hade kunnat vara en mycket bättre semestertripp till Portugal om jag bara haft bättre skor, och vitsen med att ställa om ALLA sina klockor när man ändå håller på, men nu är det alldeles för sent, så ikväll låter återigen Google translate stå för underhållningen (jag tycker faktiskt att det är ganska underhållande, det måste jag erkänna). Det blir inget fisksnusk den här gången, inte heller något prov på mina översättarskills, utan översättningsmaskinen får tala för sig själv.

Det här är en sonat, skriven av Garcilaso de la Vega på 1500-talet, med det mycket romantiska namnet XXIII. Vi verkar vara ungefär lika bra på att komma på rubriker (helt ödmjukt skulle jag vilja hävda att jag ändå är strået vassare!).
Nåväl.

XXIII

Medan ros och lilja
visar färgen i ansiktet
du letar varm, ärlig,
vände hjärtat och återhållsamma

och medan håret i samma anda
som guld valdes, med flyg fånge
av vackra vita halsen upprätt
vinden förflyttar och fördelar oordning

Samla dina lyckliga våren
färsk frukt innan tiden retade
den vackra snötäckta toppmötet.

Vissnar rosen vinden chill
kommer allt att flytta den gamla fyren
rör dig inte i sin vanliga


Det ni! Jag gillar särskilt det där om vinden som fördelar oordning - den verkar ha letat sig in i mitt rum också!
Och visst går det att flytta på hus, men nog måste det vara hemskans bökigt att flytta på en hel fyr?!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela